Приключи четвъртото издание на турнира "София-Балкан"

23.09.2024 14:54

IV Международен Турнир по Баскетбол в колички “София-Балкан” приключи. В него участие взеха 6 отбора от 6 държави. Освен домакините от София-Балкан, тази година участие взеха отборите на Проклиник Истанбул (Турция), Реджо Калабрия (Италия), Хемпшир Хариърс (Англия), Иродикос (Гърция) и Биелина (Босна и Херцеговина)

Турнира се проведе в 2 дни, като отборите бяха разпределени две групи по три отбора. В група А бяха отборите на София-Балкан, Проклиник Истанбул и английският Хемпшир Хариърс, а в група Б бяха Реджо Калабрия(Италия), Иродикос (Гърция) и Биелина (Босна и Херцеговина). В група А отборите на София-Балкан и Проклиник Истанбул записаха убидителни победи над Хемпшир Хариърс, което превърна двубоя между българите и турците в директен мач за финал. В него българският тим показа зъби на класния си съперник и 40 минути седеше като равен. В край на сметка опитния турски отбор успя да удържи щурма на българите и се класира на финал след победа с 5 точки - 61:56. Това прати София-Балкан в битка за бронзовите медали.

В група Б италианският Реджо Калабрия се класира с лекота за финала след 2 категорични победи. Последният мач за деня беше между Иродикос и Биелина, който трябваше да определи съперника на София-Балкан в малкия финал. Босненците успяха да наложат волята си през второто полувреме и спечелиха с 66:51.

Така за втория ден останаха мачовете за позиции. Първо беше мача за 5-то място между Иродикос и Хемпшир Хариърс. В него гръцкият отбор успя да се откъсне в резултата още през първата четвърт и не изпусна инициативата докрая, като крайния резултат беше фиксиран в 69:37. В мача за бронза София-Балкан се изправи срещу Биелина. Нашите момчета влязоха мотивирани за победа, като за 5 минути успяха да натрупат двуцифрен аванс. На полувремето преднината беше 12 точки, а докрая на мача нашите момчета успяха дори да увеличат преднината си за крайното 56:39 и престижното трето място. Така дойде време за големият финал между два много класни отбора - Проклиник Истанбул и Реджо Калабрия. В много динамичен, атрактивен двубой изпълнен с качествени изпълнения и от двете страни, истанбулският отбор показа постоянство през целия мач и вдигна трофея след победа с 83:64.

Турнирът беше закрит тържествно, като в награждаването на отборите участие взеха Димитър Шалъфов - председател на фондация "София - европейска столица на спорта", Яна Генова - зам.-кмет на Столична община, Илия Лалов - президент на Българска параолимпийската федерация, Георги Колев - председател на Съюз на инвалидите в България, Стела Енева - двукратна параолимпийска медалистка. Освен отборните призови места те дадоха и индивидуалните награди: най-много асистенции - Pongsakom Sripirom от Реджо Калабрия, най-много борби - Gokhan Goskun от Проклиник Истанбул, най-много точки - Cristiano Clemente от Реджо Калабрия, а за най-полезен играч на турнира (MVP) беше определен Bülent Yılmaz от шампиона Проклиник Истанбул.

Крайно класиране в IV Международен Турнир по Баскетбол в колички “София-Балкан”:

  1. Проклиник Истанбул (Турция)
  2. Реджо Калабрия (Италия)
  3. София-Балкан (България)
  4. Биелина (Босна и Херцеговина)
  5. Иродикос (Гърция)
  6. Хемпшир Хариърс (Англия)

Партньори на събитието бяха: ortopedia.bg - Твоят магазин за ортопедични продукти, Salvita - помощни средства и медицински изделия, Вила Меден, които подсигуриха подаръци за всички участници, Фолклорна Танцова Формация Асти Денс, които представиха българския фолклор пред нашите гости на церемонията по откриване и доброволците от Втора Английска Гимназия. Бяхме подкрепени и от Данон Сердика, които подсигуриха за събитието продукти YoPRO - с богато съдържание на протеини и страхотен вкус!

 

Всички резултати, както и статистики от мачовете, може да намерите тук.

 

Всички мачове може да изгледате тук.

 

Благодарим на всички участници, доброволци, партньори и деятели за това невороятно събитие изпълнено с толкова много емоции, приятелства и спортно майсторство. Ще се видим пак на издание №5!

 

Турнирът се реализира с финансовата подкрепа на „София – Световна столица на спорта 2024“ и в партньорство с Българската федерация по баскетбол. 
 

Спонсори

Партньори