Приключи Вторият международен турнир по баскетбол в колички "София-Балкан"

25.09.2022 19:36

Приключи Вторият международен турнир "София-Балкан".

Турският отбор „1453 Енгелилер спор“ грабна Купата.

Във финала турците надиграха категорично с 88:57 т. тима от Босна и Херцеговина „Змай Градачак“, след като още на полуврумето водеха с 47:21. В мача за бронза българският представител БКХИК „София-Балкан“ с треньор Николай Иванов победи с 63:54 сръбския „Мачва БН01“, пети е тимът на полския „ЛТРСН Лодз“, а шести е другият турски отбор „Айдън Ефелер“.

Призьорите бяха наградени от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков и председателя на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.

„Искам да отлича представянето на българския „София-Балкан“ в една много силна конкуренция. Шампионите от Турция играят в Суперлигата, а в националното съперничество са с над 80 отбора. Босненците има лига с 40 тима, докато у нас отборите останаха три и въпреки това, спечелихме бронза днес. Сега ни предстои последният кръг от Държавното първенство на 8-9 октомври и Балканската лига в Сърбия седмица по-късно. Специални благодарности към Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“, без тяхната подкрепа този турнир нямаше как да се случи,“ заяви Борис Томов, координатор на българския отбор.

Председателят на параолимпийската ни асоциация Илия Лалов изтъкна колко трудно и изискващо огромен ресурс е подобно състезание. „Има специални изисквания за транспорт, настаняване, тъй че благодаря на организаторите, че за втора поредна година осигуряват възможност за спорт на хората със специфични потребности – при това в една много сериозна международна конкуренция. Световната тенденция е за интеграция на олимпийските и параолимпийските централи, както и на международните спортни федерации,“ каза още Лалов.

За най-резултатен играч със 74 т. бе награден Бюлен Йълмаз от шампионите „Енгелилер спор“, той грабна и приза за MVP на турнира. За най-много борби бе отличен неговият съотборник Еркан Айтач, а с най-много асистенции завърши босненецът Едис Имширович.

Надпреварата в зала Триадица се организира за втора поредна година с подкрепата на Столична община и „София – европейска столица на спорта“.

Благодарим на всички участници, спонсори и деятели за възможността това събитие да успее. Ще се видим следващата година.

Спонсори

Партньори