Иван Ценов на 60: Баскетбола на колички е спорт, който изградихме съвсем от нулата

08.02.2022 14:11

(източник: BGbasket.com; снимка: Първи международен турнир София-Балкан)


Легендата на българския баскетбол Иван Ценов навърши днес 60 години. Той е част от Управителен съвет на българската федерация по баскетбол и мениджър на първенството по баскетбол на колички. По повод годишнината му той даде специално интервю за BGbasket.com, в което направи равносметка на кариерата си като играч, треньор и ръководител и сподели мнението си за развитието на баскетбола у нас преди и сега. Ето какво сподели Ценов:


- Какво Ви даде баскетболът за тези години?

- Баскетболът ми е дал много, да не кажа всичко в живота, защото от най-ранна детска възраст се занимавам с него. Целият ми живот е минал с този спорт, той е неразривна част от него. Естествено, че има и неща, които е взел – най-вече от семейството и грижи за децата и съпругата ми, но повече е това, което ми е дал.

- Кой е най-незабравимият Ви момент, свързан с него?

- Много са. Те могат да се разделят на такива като състезател, като ръководител, като треньор. На спорта това му е хубавото, че е свързан с много емоции и когато повечето от тях са положителни, тогава и равносметката е добра.
- Съжалявате ли за нещо в кариерата си, независимо в кой етап от нея?

- Не, не бих казал, че съжалявам за нещо, освен, естествено, че не сме могли да постигнем по-големи успехи с националния и клубните отбори, но спортът е това. Човек стига донякъде и винаги има желание да стигне още по-далеч.

- Наскоро се завърнахте във федерацията, като тогава казахте, че никога не сте били далеч от баскетбола и сте следели какво се случва в него. Какво обаче Ви мотивира да го направите отново от управленско ниво?

- Както казахте, никога не ми е било безразлично какво се случва в баскетбола. Винаги има какво да се направи по-добре и има поле за развитие напред. Това е нещото, което ме е мотивирало и смятам, че има много неща, които трябва да се подобрят и да вървят в правилна посока.


- Какви са най-спешните приоритети според Вас?

- Лека-полека започна съставяне на комисии и да се структурира работата. Всичко е свързано с ежедневна работа. Не може днес нещо да се реши и на следващия ден то да промени баскетбола. Въпросът е да се взимат верни решения.

- Вие отговаряте пряко за баскетбола на колички, какви са впечатленията Ви от развитието на този спорт у нас?

- Това е един спорт, който през последните години се разви доста в България. Ние започнахме съвсем от нулата. Тази година ще участваме пак на европейско, дай, Боже, всичко да е наред с COVID мерките. Надявам се момчетата да подобрят представянето си в сравнение с преди две години в зала „Триадица“.

- Преди време, когато сте започнали да играете в Академик на 17 години, сте го правели без пари. Доколко обаче днес баскетболът се комерсиализира?

- Това е свързано с времето, в което живеем. Много пъти съм казвал, че съм имал щастието през повечето време да играя в романтичните години на баскетбола, а и при всички спортове беше така. Въпросът е да има баланс. Хубаво е човек да има самочувствие и да иска нещо, но когато то има поне 50% покритие. За младите момчета и момичета, който се занимават с баскетбол, не трябва да е водещо колко пари ще получават, а дали ще могат да се развият в отбора, в който отиват.

- Какво мислите за нивото на българското първенство в момента?

- Първенството е оспорвано. Като качество не бих могъл да го сравня с предишните, но в крайна сметка интересът на публиката идва най-вече, когато има оспорвани мачове. Когато има един или два изявени лидера, то не е толкова интересно, защото е предрешено и на практика се знае кои два отбора например ще са на финал. Смятам, че тази година сме свидетели на едно интересно първенство.

- Оптимист ли сте за развитието на българския баскетбол и с оглед на класирането за Евробаскет след дълга пауза?

- Ако кажа, че не съм оптимист, ще излъжа, защото след като съм се съгласил отново да съм в Управителния съвет, трябва да съм такъв. Трябва да работим, за да можем да постигаме мечтите и желанията си.

Спонсори

Партньори